Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.6 volgens 11 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Welke vetplanten zijn geschikt voor buiten?

Vetplanten buiten

Vetplanten zijn een populaire keuze voor zowel binnenshuis als buitentuinen vanwege hun unieke uiterlijk en gemakkelijke verzorging. In dit artikel zullen we ons concentreren op welke vetplanten geschikt zijn voor buiten en op welke manieren u het beste uw vetplanten buiten mooi houdt.

Welke vetplanten zijn geschikt voor buiten?

Niet alle vetplantjes zijn gelijk en daardoor doen sommige plantjes het beter in het natte, Nederlandse weer buiten dan andere. Dit verschil zit hem in de afkomst van de vetplanten. Sommige vetplanten komen uit warmere gebieden en kunnen daardoor niet tegen de koude winters. Er zijn echter een aantal vetplanten die winterhard zijn en dus prima in uw tuin of op uw dakterras geplaatst kunnen worden.

Sedum

Sedum is een van de populairste, bloeiende vetplanten voor buiten. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren, waardoor u een leuke en kleurrijke mix kunt maken in uw tuin. Sedum is een winterharde vetplant en heeft weinig water nodig. De planten kunnen zowel buiten in de zon geplaatst worden als op schaduwrijke plekken. Door deze gunstige eigenschappen gebruikt men daarom sedum ook vaak als dakbedekking voor groene daken.

Aloe vera

Aloë vera

Aloë is een bekende vetplant, vanwege de gezonde effecten op de huid en haren. Het vetplantje is echter ook een mooie plant om buiten te houden. In uw tuin is een plek in de half schaduw het beste. Water is alleen nodig, wanneer de plant volledig opgedroogd is. Een koude winter is wel funest voor de plant, dus bij ijzige temperaturen moet u aloë binnenhalen.

Sempervivum

Sempervivum betekent in het Latijn zoiets als “Altijd levend”. Dat deze vetplant deze naam draagt, zegt natuurlijk al genoeg. In bijna iedere omstandigheid kan dit speciale plantje overleven, dus ook buiten. De voorkeurslocatie is echter op een plek in de volle zon met een goede drainage. Een pot met gaten om water weg te laten lopen, is kortom aan te raden. De sempervivum is ook winterhard, wat inhoudt dat hij in de winter ook buiten kan gedijen. Dit is wel afhankelijk van welk type sempervivum dat u wilt kopen. Vraag daarom altijd eerst voor de zekerheid na.

Grote vetplanten voor buiten

Er zijn verschillende soorten grote vetplanten die goed gedijen in buitenomgevingen en die kunnen overleven in diverse klimaten. Agaveplanten zijn robuust en kunnen extreme hitte en droogte verdragen. Ze gedijen goed in warme, zonnige omgevingen en vereisen weinig water. Yuccaplanten zijn ook zeer geschikt voor buiten en kunnen goed omgaan met zowel droge als vochtige omstandigheden. Ze gedijen goed in volle zon en hebben weinig onderhoud nodig.

Vetplanten voor buiten

Zo houdt u uw vetplanten buiten mooi

Met een aantal eenvoudige en praktische tips kunt u ervoor zorgen dat uw vetplanten in uw tuin mooi blijven:

  • Bedek de potgrond met een laag mulch. Hiermee voorkomt u dat door het vocht in de potgrond bladeren gaan rotten.
  • Sommige vetplanten kunt u als bodembedekkers gebruiken.
  • Wanneer u de vetplanten verpot, geef dan niet direct water na het verpotten. Zo kunnen de wortels beter herstellen.
  • Behandel de vetplanten voor buiten zachtaardig, want de vlezige bladeren kunnen anders kneuzen.
  • Verwijder met een kwastje potgrond van tijd tot tijd.
  • Winterharde vetplanten voor buiten en anders de vetplanten in winterseizoen binnenhalen.