Tips bij het planten van je dakterras
Wanneer je geen tuin hebt, hoeft dit niet meteen te betekenen dat jij je tuinier droom hoeft op te geven. Een dakterras stelt je prima in staat om toch aan de slag te gaan met een kleine daktuin of moestuin. In deze blog zul je een aantal handige en leuke tips vinden voor het planten van je dakterras. Heb je wel een tuin? Lees dan deze interessante blog over hoe je de tuin moet beplanten met dit beplantingsplan. Creëer met deze blog een dakterras die niet saai en grijs is, maar kleurrijk en levendig!
Welke planten op een dakterras?
De grootste uitdaging is geschikte planten vinden voor op een dak. Het dak wordt veel aan de zon blootgesteld, maar je planten zullen ook stormen moeten kunnen doorstaan. Welke planten kun je nu op een dakterras plaatsen? Dit zijn goede mogelijkheden:
- Sedum, want deze vetplantjes zijn winterhard en gemakkelijk te onderhouden. Lees hier meer over de voordelen van Sedum op je dak.
- Sempervivum, want deze planten groeien overal prima en ze zijn winterhard.
- Kleine boompjes, die niet te hoog zijn en in een bak of pot gezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een olijfboom.
- Bamboe, want dit is een sfeervolle tuinplant. Kies echter niet voor hoge bamboe, want dan heb je zeer snel je dakterras onder de bamboe liggen.
- Siergrassen, zoals fonteingras, want ze zijn compact en kunnen zonlicht verdragen.
- Blauwe regen, want door het groene blad vult het je dakterras op een prachtige manier.
- Hibiscus, want de prachtige paarse en roze bloemen brengen vrolijkheid op je dakterras.
- Lavendel, want de paarse bloemen staan prachtig op een dakterras en bovendien zorgt lavendel voor een heerlijke geur.
Misschien ook wat groentes of kruiden?
Kruidenplanten op je dakterras kunnen esthetisch prachtig uitzien en ze hebben ook een praktisch voordeel: je kunt je eigen kruiden gebruiken in de keuken. Bovendien kun je zelf je eigen groenten kweken. Tomatenplanten, paprikaplanten en je eigen sla kunnen prima gedijen op een dakterras.
Hoe voer je het beplanten van je dakterras uit?
Als je eenmaal de planten hebt gekozen, hoe kun je die nu het beste op je dakterras plaatsen? Kies ten eerste voor diepe bloempotten en plantenbakken. Zorg voor gaten onderin de potten en bakken, want de afwatering is zeer belangrijk om rotting te voorkomen. Gebruik ook een drainagelaag van hydrokorrels bestaande uit klei. Deze korrels zuigen water op, waardoor de potgrond niet zo snel uitdroogt. Doe voldoende potgrond in de bak of pot. Houd hierbij aan de bovenkant ongeveer 2 á 5 centimeter ruimte. Is de grond nu droog, dan dompel de plant even onder in een emmer water totdat de luchtbellen verdwijnen. Haal de plant dan uit de plastic pot en plant hem in de nieuwe bak. Geef als laatste nogmaals goed water, zodat de potgrond genoeg hydratatie heeft en de plant stevig staat.
Verticaal je dakterras inrichten met planten
Over het algemeen heb je natuurlijk minder ruimte op een dakterras dan in een gemiddelde tuin, maar ruimtegebrek kun je gemakkelijk voorkomen door de hoogte in te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een verticale daktuin. Kies voor planten die langs de wand of een balkon omhoog kunnen groeien, zoals klimop. Of als het onderhoud van dergelijke planten je te veel werk is, kun je ook kiezen voor verticale plantenbakken of hangende bloempotten om eenzelfde effect te realiseren.
Waarop letten bij planten voor een dakterras?
Wanneer je een dakterras gaat inrichten, moet je wel met een aantal essentiële zaken rekening houden. Ten eerste is de belastbaarheid van het dak van belang. Je dak moet stevig genoeg zijn voor de zware potten met daarin de potgrond. Kies bijvoorbeeld voor de lichte Sedummatten, die je hier kunt kopen. Zorg bovendien ervoor dat water weg kan stromen om rotting te voorkomen. Kies ook planten die tegen zon kunnen. Op het etiket van de plant staat aangegeven of het planten voor de zon zijn, halfschaduw of schaduw.
Tips bij het planten van je dakterras
Vind je het nog steeds lastig een keuze te maken uit de prachtige planten, die je op je dak of balkon kunt plaatsen? Hier volgen een aantal tips om deze beslissing te vergemakkelijken:
- Kies voor geurende planten.
- Kies voor meerjarige planten, zoals Sedumpluggen of vetplanten, zodat je niet jaarlijks nieuwe planten hoeft te kopen.
- Maak gebruik van biologische mestkorrels.
- Vergeet niet je planten regelmatig te bewateren.
- Zet je plantenbakken ook goed vast, want op een dakterras vangen de planten veel wind.
- Gebruik niet al te zware potten.
- Maak eventueel gebruik van verschillende kleuren en structuren voor een frisse look.
- Zorg voor prima uitzicht op je dakterras vanuit huis, zodat je bij minder goed weer ook kunt genieten.
- Gebruik ook relingen om je planten steun te houden en de saaie omheiningen op te fleuren.