Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.6 volgens 10 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Sedum op schuin dak aanleggen

Sedum op schuin dak

Een dak dat bedekt is met Sedum is niet alleen een prachtige toevoeging aan je huis, maar het heeft ook vele voordelen voor het milieu en de energie-efficiëntie van je huis. Sedum kan op daken die plat zijn, maar het kan ook op een schuin dak worden geïnstalleerd. Deze vetplant is een populaire keuze voor een schuin dak vanwege zijn vele voordelen. In deze blog zetten wij alle voordelen op een rij.

Wat is Sedum?

Sedum is een vetplantje dat van nature voorkomt in Europa en Azië. Het is een plantje dat weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen droogte en warmte. Sedum plantjes zijn ideaal voor op een schuin dak omdat ze een dicht wortelstelsel hebben dat vocht vasthoudt en tegelijkertijd goed water afvoert. Hierdoor is een Sedum dak op een schuin dak ideaal om regenwater op te vangen en te gebruiken voor andere doeleinden.

Sedum doe-het-zelf pakket hellend dak

Waarom Sedum aanleggen op schuin dak?

Een Sedum dak op een schuin dak heeft veel voordelen. Allereerst zorgt het voor een verhoogde isolatiewaarde, waardoor je minder warmte verliest in de winter en minder warmte binnenkrijgt in de zomer. Dit zorgt voor een comfortabeler klimaat in huis en een lager energieverbruik. Daarnaast zorgt een Sedum dak voor een vermindering van de wateroverlast tijdens hevige regenval omdat het water wordt vastgehouden en geleidelijk wordt afgevoerd. Dit vermindert het risico op overstromingen en het belasten van het riool en de afvoerpijpen.

Goed voor het milieu

Daarnaast, vermindert Sedum de CO2-uitstoot omdat er minder energie nodig is om de woning te verwarmen of te koelen. Daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit omdat het plantjes zijn die insecten en vogels aantrekken. Het is een duurzame en ecologische oplossing die bijdraagt aan een beter milieu.

Energie-efficiëntie voor jouw huis

Een Sedumdak biedt ook voordelen voor de energie-efficiëntie van je huis. Het verhoogt de isolatiewaarde van het dak, waardoor je minder warmte verliest in de winter en minder warmte binnenkrijgt in de zomer. Dit zorgt voor een comfortabeler klimaat in huis en een lager energieverbruik. Door de vermindering van de energiebehoefte vermindert het dak de uitstoot van broeikasgassen en draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Sedum op schuin dak

Waar moet je rekening mee houden?

Om Sedum aan te leggen op een schuin dak komt er meer bij kijken dan Sedum aanleggen op een plat dak. De draagkracht van het dak moet minimaal 60 kg. per m² zijn. Door de helling van het dak loop het water weg naar het laagste punt van het dak. Daarom is het van belang om Sedum vaker te bewateren op een schuin dak dan op een plat dak. Wij hebben een aantal tips voor het zelf aanleggen van Sedum, bekijk ze hier.

Wij adviseren om een dunne druppelslang door de Sedummatten heen te lussen, zodat u in de zomermaanden goed kunt beregen. Hiermee bespaar je veel tijd en moeite tijdens de warme zomerdagen. De draingerol en het substraat zorgen ervoor dat het Sedumdak meer mogelijkheid heeft om water en voeding vast te houden. Op het laagste punt van het dak wordt een L-profiel bevestigd zodat substraat en Sedummatten niet gaan verschuiven. Deze dient u apart te bestellen samen met de bijpassende verbindingsstukken.

Verder, heeft elk huis een ander type dak en dakhelling. Hierdoor kan het voor elk dak een beetje anders zijn waar je rekening mee moet houden. Vooral de helling van je dak maakt uit. Hieronder zullen vind je de juiste voorbereiding en plaatsing per dakhelling:

Dakhelling van 5 °C tot 15 °C

Wil je Sedum plaatsen op een schuin dak tussen 5 °C tot 15 °C? Dan kun je gewoon aan de slag gaan met Sedum matten. Denk hierbij aan het aanbrengen van een dikke substraat van minimaal 3-4 cm. Om de Sedum goed te bevestigen kun je ervoor kiezen om kunststof profielen te gebruiken.

Dakhelling van 35 °C tot 60 °C

Voor plaatsing van Sedum op daken met een helling hoger dan 35 °C raden wij aan om een professionele partij in te schakelen. Hierbij is het namelijk van belang dat de Sedum goed aangelegd wordt om verschuivingen te voorkomen. De juiste anti schuifmatten moeten aangebracht worden als ook optionele isolatiemateriaal. Ook is het raadzaam om de afschuifbelasting te controleren.

Sedum doe-het-zelf pakket hellend dak

Kies voor Sedumplus

Bij Sedumplus hebben we veel ervaring met Sedum. We weten precies welke plantjes het beste werken voor een specifieke dakconstructie en welke ondergrond het beste werkt. Wij hebben een variatie aan Sedum cassette en Sedummatten. Zowel voor de doe-het-zelver als ook voor de professionele hoveniers.

Als je geïnteresseerd bent in het aanleggen van een Sedum dak op een schuin dak, neem dan gerust contact met ons op. We kunnen een offerte op maat maken en je adviseren over de mogelijkheden voor jouw specifieke dakconstructie. Bij Sedumplus streven we altijd naar de hoogste kwaliteit en tevredenheid van onze klanten. Wist je dat je Sedum ook als bodembedekker kunt aanleggen? Bekijk onze blog over Sedum als bodembedekker hier!