Wat zijn de voordelen van een Sedumdak?
Het huidige milieubewustzijn heeft geleid tot een groeiende interesse in groene en duurzame oplossingen voor onze huizen en gebouwen. Een van de innovatiefste trends die de aandacht trekt, is het Sedumdak of te wel eco dak. Maar wat is dit precies en wat zijn de voordelen van een Sedumdak? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze speciale groene daken en ontdekken waarom steeds meer mensen kiezen voor een dak beplant met Sedum.
Wat is Sedum?
Sedum is een geslacht van vetplanten. Sedumplanten staan bekend om hun vlezige bladeren en hun vermogen om te gedijen in droge, zonnige omgevingen. Sedum planten worden vaak gebruikt in tuinen als bodembedekkers en op groene daken als dakbedekking vanwege hun duurzaamheid en aantrekkelijke uiterlijk. Er zijn veel verschillende soorten Sedum, variërend in grootte, vorm en kleur van de bladeren, en sommige produceren zelfs kleurrijke bloemen in de zomer. Over het algemeen zijn Sedum planten gemakkelijk te verzorgen en vereisen ze weinig water, waardoor ze een populaire keuze vormen.
In het algemeen: groen dak voordelen en nadelen
Groene daken bieden vele voordelen. Groene daken bieden natuurlijke thermische isolatie, waardoor de temperatuur van het gebouw beter wordt gereguleerd en verkoeld zonder een airco aan te schaffen. De planten op de daken helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door het filteren van schadelijke stoffen en het produceren van zuurstof, wat de algehele gezondheid en het welzijn bevordert. Groendaken kunnen regenwater vasthouden en vertragen de afvoer ervan in het riool, waardoor de kans op overstromingen vermindert en de druk op de rioleringssystemen wordt verminderd. De planten beschermen bovendien de dakbedekking tegen UV-straling, weersinvloeden en mechanische slijtage, wat de levensduur van het dak kan verlengen.
De voordelen
- Zorgen voor meer rendement bij je zonnepanelen
- Voorkomen opwarming stad
- Meer biodiversiteit in de stad voor insecten zoals vlinders en bijen
- Uitzicht op groen bevordert gezondheid
- Vangt fijnstof op en geeft zuurstof terug
- Isoleert de woning in de winter en geeft verkoeling in de zomer
- Een Sedumdak gaat twee maal langer mee dan een gewoon dak
- Vele gemeentes geven hiervoor een subsidie om te vergroenen; Groenesubsidiewijzer: check je gemeente | Milieu Centraal
De nadelen
Hoewel groene daken veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:
- Regelmatig onderhoud (eens in de twee jaar minimaal), want planten moeten wel eens gesnoeid worden, bemest en bewaterd. Leer hier hoe en wanneer je Sedum moet snoeien.
- De initiële kosten voor de installatie van een groen dak kunnen hoog zijn vanwege de extra materialen en arbeid die nodig zijn.
- Groene daken kunnen zwaar zijn, vooral als ze goed zijn beplant en goed zijn doorweekt na regen. De draagkracht van het dak moet dan ook minimaal 50 kg zijn.
- Goede aanleg is vereist, want anders kunnen er lekkages ontstaan.
- Niet alle planten zijn geschikt als groendak, vraag bij ons na welke planten geschikt zijn.
Nog meer voordelen van een Sedumdak
Een plant die wel geschikt is als dakbedekking bij groene daken is Sedum. Sedum voor een groendak kun je het beste installeren middels cassettes. Deze cassettes zijn voorzien van aarde en planten. Daarnaast zijn ze goed te tillen, waardoor installatie vergemakkelijkt wordt. En bovendien ontvang je bij Sedumplus ook nog een extra beschermdoek voor je dak erbij. Sedum cassettes kopen? Dat kun je via deze link doen. Lees hier meer over Sedum op een schuin dak aanleggen. Een ander belangrijk kenmerk van sedumplanten is hun vermogen om het hele jaar door prachtig te blijven, ongeacht het seizoen. Deze eigenschap heeft bijgedragen aan de populariteit van sedum in tuinontwerpen en groendaken.
Een sedumdak als wateropslag
Een van de belangrijkste voordelen van Sedumdaken is hun vermogen om regenwater vast te houden en te vertragen. De vetplanten op het dak fungeren als natuurlijke sponzen en absorberen regenwater tijdens zware buien. Dit vermindert het risico op overstromingen en draagt bij aan de bescherming van het lokale afwateringssysteem. Onder de vegetatielaag van Sedumdaken bevindt zich een wateropslag laag. Deze laag is gemaakt van materialen die water kunnen vasthouden en langzaam kunnen vrijgeven aan de planten erboven. Dit zorgt voor een constante toevoer van water voor de sedumplanten, zelfs tijdens droge periodes. Sedumplanten fungeren als laatste als natuurlijke isolatielagen op daken. Ze vormen een barrière tegen temperatuurschommelingen, wat betekent dat ze in de zomer de warmte buiten houden en in de winter de warmte binnenhouden. Dit natuurlijke isolatieproces helpt om de energie-efficiëntie van gebouwen te verhogen.
Heeft deze blog nu jouw interesse opgewekt om zelf aan de slag te gaan met Sedum? Bekijk dan hier ons volledige aanbod!