Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.6 volgens 10 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Sedum op een plat dak aanleggen

Sedum

Het platte dak van je woning, tuinhuis of bijgebouw biedt vele mogelijkheden. Tegenwoordig zie je steeds meer dat de platte ruimtes daarom gebruikt worden om een groendak te realiseren. Hiervoor leent Sedum zich ideaal. Sedum is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens erg mooi. Bij Sedumplus maken wij je droom waar met ons grote aanbod aan Sedumplanten voor je groene omgeving. Wij verkopen Sedum tegels, matten en cassettes. We bieden zelfs complete doe-het-zelf pakketten aan voor platte daken. Klik op de linkjes om direct naar ons assortiment te gaan en zo snel mogelijk te beginnen aan je nieuwe Sedumdak.

Wat is Sedum?

Sedum is een bepaalde vetplant met circa 500 verschillende soorten plantjes. Sedum is ideaal voor gebruik in groendaken, want ze kunnen veel vocht opslaan en vergen maar weinig onderhoud. Bovendien wortelen de plantjes niet diep, waardoor de voedingsbodem van de vetplanten slechts gering hoeft te blijven.

Sedum plus sedum mat 3

Voordelen Sedum op plat dak

Het aanleggen van een groendak van Sedum op een plat dak biedt ook veel voordelen, zoals:

 • Betere waterhuishouding op het dak: Sedumplanten kunnen namelijk water opslaan en het geleidelijk afvoeren, waardoor er minder wateroverlast ontstaat bij hevige regenval.
 • Grotere biodiversiteit: Sedum trekt insecten & vlinders aan
 • Sedumplanten hebben isolerende werking
 • Natuurlijk ogende uitstraling van je dak
 • Sedumdaken gaan langer mee
 • Sedumplanten zijn klein en wegen niet zoveel, waardoor ze ideaal zijn als dakbedekking
 • Wanneer je zonnepanelen op je platte dak hebt geïnstalleerd, zorgt Sedum voor een beter rendement van de panelen
 • Sedum is bestand tegen alle weersomstandigheden

Wil je Sedum aanleggen op een schuin dak? Bekijk dan in deze blog wat je moet weten en nodig hebt om Sedum op een schuin dak aan te leggen.

Welke dakbedekking kan onder Sedum plat dak?

Wanneer je Sedum op plat dak plaatst, dan kunnen niet alle soorten dakbedekking onder de Sedumplanten. Er zijn meerdere soorten dakbedekking onder Sedum mogelijk: EPDM, PVC en bitumen. Aangezien je op een plat dak niet te maken hebt met een hellingshoek, passen Sedumdaken hier prima op.

Sedum doe-het-zelf pakket plat dak

Kun je Sedum aanleggen op je plat dak?

Naast de dakbedekking spelen meerdere factoren een rol, die bepalen of je Sedum kunt aanleggen op je platte dak. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je dakconstructie moet het gewicht kunnen dragen van minimaal 50 kg per m². Dit door de verschillende lagen en de Sedumplanten.
 • Wanneer je dakranden circa 6-8 centimeter hoog zijn, dan kun je de Sedumplantjes tot aan de dakrand plaatsen.
 • Heb je een lagere dakrand? Plaats dan de L-profiel zodat ze niet van het dak kunnen vallen.
 • Zorg voor een goede waterafvoer op je platte dak.

Niet geschikte platte daken

Er zijn ook een aantal daktypes totaal niet geschikt voor Sedumplanten:

 • Golfplaten, want golfplaten kunnen het gewicht niet dragen.
 • Dakpannen daken
 • Zinken daken, want dit is een materiaal dat niet waterdicht is.
 • Daken met een schuine mastiekgoot

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor Sedumplanten, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij beantwoorden eventuele vragen van harte.

Welke Sedum kies je?

Op een plat dak heb je de mogelijkheid om Sedumcassettes aan te leggen of Sedummatten. Cassettes kun je makkelijk met elkaar verbinden door een kliksysteem, waardoor je ze mooi op elkaar kunt laten aansluiten op je dak. Sedummatten zijn voor 90% volgroeid met Sedumplanten en kun je stuk voor stuk aanbrengen op je platte dak samen met het complete doe het zelf pakket. In dit pakket zit een beschermddoek  voor het dak, de drainagelaag en substraatlaag en Sedummat voor een speciale pakket prijs.  De Sedummatten rol je als laatste vervolgens uit over je platte dak. Vergeet niet water te geven na aanleg. Of je nu cassettes kiest of voor doe het zelf pakket met Sedummatten, de kwaliteit en de werking van de Sedumplanten blijft hetzelfde. Wil je meer weten over de voordelen van cassettes en matten, lees het op onze pagina’s.

Sedum plus stoeptegel 5

Prijs Sedum op plat dak

Wat Sedum aanleggen op een plat dak kost, is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, welke Sedumplanten je kiest en hoe je het Sedumdak afwerkt. Cassettes kan iedereen plaatsen, maar zijn iets duurder in aanschaf. Een doe-het-zelfpakket kan ook makkelijk in lagen opgebouwd worden. Lees onze instructie op onze website.  Je moet goed rekening houden met sommige zaken, zoals de dakconstructie en de dakbedekking. De dakconstructie moet minimaal 50/60 kg per m² kunnen dragen en de dakbedekking moet mooi strak zijn, geen bobbels naden of kieren. Heb je dit wel dan het dak laten inspecteren op on effenheden.  

Bovendien gelden er in sommige Nederlandse gemeentes subsidies voor het aanleggen van groene daken. Dit, omdat groene daken duurzame maatregelen zijn en passen binnen de maatregelen van de overheid om Nederlandse huishoudens energiezuiniger en duurzamer te maken.

Kies je ook voor Sedumplus?

Bij ons kun je prachtige doe het zelf pakketten met Sedummatten en Sedumcassettes aanschaffen om dat groene dak te realiseren met veel diverstiteit aan plant soorten, waar je zo van droomt.

Wil je onze bijen en vlinders helpen bestel dan ook onze bijenmix mee voor meer biodiversiteit in uw wijk of stad! Wij hebben als doel om meer groen te verwerken in onze leefomgeving, want dit heeft een positief effect op het klimaat en de maatschappij. De Sedumplanten worden gekweekt zonder pesticiden voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Help ons onze missie te realiseren door zelf van de vele voordelen van Sedum te genieten en koop vandaag nog jouw Sedumplanten. Sedum is immers goed voor het milieu en voor je portemonnee.