Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.5 volgens 19 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Sedum dak subsidie

Groene planeet

Ook van plan om een groen dak aan te leggen? Check dan of je in aanmerking komt voor de subsidie. Groene daken worden steeds populairder vanwege hun vele voordelen, zoals het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten, het verminderen van de waterafvoer en het creëren van een natuurlijke habitat voor insecten en vogels. Maar de installatie van een groen dak kan prijzig uitvallen, daarom zijn er subsidies beschikbaar vanuit de overheid om de kosten te verlagen. Hier vind je alles wat je moet weten over de subsidie die beschikbaar is voor de installatie van een Sedum dak.

Missie van de groene daken

Het is duidelijk dat groene daken niet alleen voordelen bieden voor individuen, maar ook voor de omgeving. Niet alleen kan het voordelig zijn voor de portemonnee, maar het kan ook bijdragen aan een duurzamere en gezondere leefomgeving. Om deze reden stimuleert de overheid de aanleg van groene daken door subsidies aan te bieden.

Er zijn veel geschikte daken beschikbaar voor de installatie van groene daken. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld, zo’n 12 km2 aan onbenutte platte daken. Dit biedt een enorme kans om de voordelen van groene daken te benutten en bij te dragen aan een duurzamere stad en een beter milieu.

Sedum

Waterhuishouding

Een van de belangrijkste redenen voor de verlening van subsidies voor groene daken is het positieve effect ervan op de waterhuishouding van een stad. Wateroverlast in stedelijke gebieden is tegenwoordig een bekend probleem geworden. De recente ervaringen met extreme regenbuien en de groeiende aandacht voor klimaatadaptatie hebben stedelijk waterbeheer hoger op de agenda geplaatst. Grote hoeveelheden regenwater in korte tijd kunnen leiden tot verschillende problemen, zoals verzakkingen, onbegaanbare straten, stroomuitval en ontregeling van het bedrijfsleven en ga zo maar door. Uiteindelijk leidt dit tot hoge kostenposten, niet alleen voor de gemeente maar ook voor de bewoners en lokale ondernemers.

In de afgelopen jaren hebben lokale overheden meer bevoegdheid gekregen met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Door decentralisatie van de Omgevingswet en de introductie van een omgevingsvisie, die provincies en gemeenten moeten uitwerken, hebben zij meer invloed op de ontwikkeling van groene daken.

Groene daken kunnen helpen bij het reguleren en afvoeren van regenwater. Ze nemen namelijk veel meer water op dan platte zwarte daken of rode pannendaken. Waterberging, het tijdelijk opslaan van water,  is hierbij een belangrijke factor, samen met de processen van verdamping en vertraagde dakafvoer. Recente publicaties tonen aan dat 50 tot 90% van de totale neerslag op een groen dak niet tot afstroming komt. Een groot deel van het water wordt langzaam afgevoerd en een ander deel verdampt.

Helpt de natuur op een natuurlijke wijze

Naast het bevorderen van de waterhuishouding, hebben groene daken nog veel meer voordelen die bijdragen aan maatschappelijke opgaven. Deze voordelen gelden voor vrijwel iedereen en zijn daarom ook voor overheden extra redenen om de aanleg van groendaken te stimuleren.

Een groen dak draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit in steden. De extra groene gebieden bieden een fijne leefomgeving voor onder andere insecten, vogels en vlinders. Bovendien dragen de planten bij aan het reinigen van de lucht door CO2 en fijnstof op te nemen en te verwerken.

Een groene omgeving is ook gunstig voor het welzijn en de gezondheid van mensen. Planten en groen verminderen stress en verbeteren het concentratievermogen. Groene daken dragen bij aan het beperken van hittestress in steden, doordat grote groene oppervlakken de omgevingstemperatuur verlagen.

Ten slotte helpen groene daken bij het reguleren van de stedelijke waterhuishouding. Ze houden een deel van het regenwater vast en vertragen de piekafvoer, wat bijdraagt aan het voorkomen van wateroverlast. Ook zorgen ze voor isolering in de winter en verkoeling in de zomer. Kortom, groene daken hebben vele voordelen die bijdragen aan een duurzame en gezonde leefomgeving.

Sedum op schuin dak

Niet alleen voor het milieu maar ook voor de portemonnee

Een Sedum dak is een groendak dat bedekt is met een laag Sedum planten. Het heeft vele voordelen, waaronder het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten, het verminderen van de waterafvoer en het creëren van een natuurlijke habitat voor insecten en vogels. Bovendien kan het ook helpen om de energierekening te verlagen door het isoleren van het huis. Daarnaast zorgt het voor een verfraaiing van de omgeving en draagt het bij aan een gezondere leefomgeving. Groene daken zijn dan ook een waardevolle investering voor de toekomst.

De installatie van een Sedum dak kan echter duur zijn, en daarom zijn er subsidies beschikbaar om de kosten te verlagen. Deze subsidies worden aangeboden door verschillende instanties, zoals de overheid en lokale gemeenten. De subsidies kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de locatie en de grootte van jouw dak.

Er zijn verschillende manieren om je dak te vergroenen. Ben je handig? Dan kun je ervoor kiezen om Sedum zelf aan te leggen. Heb je een plat dak? Dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan? Heb je een schuin dak? Dan zul je iets anders te werk moeten gaan, maar ook hier hebben wij een aantal handige tips voor jou op een rij gezet om Sedum op een schuin dak aan te leggen.

Bijen op sedum

Hoe krijg je een Sedum subsidie?

Op dit moment is er geen algemene subsidieregeling voor groene daken op nationaal niveau. De beschikbaarheid van subsidies voor groene daken verschilt echter per regio. Het kan zijn dat je in de ene provincie zelf een subsidie kunt aanvragen, terwijl je in de andere provincie juist bij de gemeente of het waterschap terecht kunt.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten het dak en het materiaal dat gebruikt wordt om het Sedum dak te installeren aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is belangrijk om te controleren of jouw dak geschikt is voor de installatie van een Sedum dak en of de installatie voldoet aan de vereisten van de subsidie. Zo moet het materiaal dat gebruikt wordt om het groene dak te installeren aan bepaalde eisen voldoen.

Verschillende eisen per gemeente

Elke gemeente hanteert een ander beleid als het gaat om het toekennen van subsidies voor groene daken. Zo geldt bij de gemeente Rotterdam een minimale oppervlakte van 20 m2, terwijl je in Groningen al een subsidie kunt aanvragen voor een dakoppervlak van slechts 6 m2. Daarnaast kunnen de overige voorwaarden ook variëren. Zo moet het pand in Gouda bijvoorbeeld ouder zijn dan twee jaar en moet het dak in Harderwijk van vóór 2015 zijn.

Om te achterhalen of je aanspraak kunt maken op een subsidie in jouw gemeente, kun je de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal raadplegen. Hier vind je tevens meer informatie en links naar de gestelde voorwaarden.

Als je wilt profiteren van de voordelen van een Sedum dakbedekking subsidie en de kosten wilt verlagen, neem dan contact op met jouw lokale gemeente om te informeren naar de beschikbare subsidies en de voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie.

Wil je meer weten over het aanleggen van Sedum daken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!