Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2025. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.4 volgens 23 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Een groen dak met zonnepanelen: is dat een goede combinatie?

Sedumsoorten

In de zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen wint de combinatie van groene daken en zonnepanelen steeds meer aan populariteit. Een groen dak biedt tal van voordelen, zoals verbeterde isolatie, waterbeheer en bevordering van biodiversiteit. Tegelijkertijd zijn zonnepanelen een effectieve manier om hernieuwbare energie op te wekken en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar hoe goed passen deze twee innovaties eigenlijk samen? In deze blog onderzoeken we of een groen dak met zonnepanelen mogelijk is en welke voordelen en uitdagingen hiermee gepaard gaan.

Is een groen dak te combineren met zonnepanelen?

Een groendak gaat prima samen met zonnepanelen. Ze versterken zelfs de werking van elkaar. Het dak moet echter wel sterk genoeg zijn om zowel het gewicht van het groene dak als de zonnepanelen te dragen. Er moet ook rekening worden gehouden met het onderhoud van het groene dak en de zonnepanelen. Dit kan betekenen dat er voldoende ruimte moet zijn voor toegang tot de panelen en de vegetatie.

Welk type dak voor planten en zonnepanelen?

Wanneer je het hebt over de combinatie van groene daken met zonnepanelen, dan is de hellingshoek van het dak van belang. Platte of licht hellende daken zijn ideaal voor de combinatie van planten en zonnepanelen. De zonnepanelen liggen bij dit type daken in de perfecte hoek ten opzichte van de zon en de planten glijden zo niet van je dak af.

Welk type groene daken kunnen met zonnepanelen?

Groendaken heb je in een intensieve en extensieve variant. Een intensief groendak wordt toegepast op daken van bedrijfspanden met veel verschillende soorten grassen, alternatieven voor gras en andere groene bodembedekkers. Een intensief groendak vind je bijvoorbeeld in daktuinen. Een extensief groendak is lichter van gewicht en heeft een dunne opbouw. Zonnepanelen worden het meest gecombineerd met extensieve daken daarom. Het meest voorkomende extensieve groendak is bedekt met Sedum. Sedum blijft namelijk klein en zal dus geen schaduw vormen op de zonnepanelen in zijn groei. Bovendien zullen de schaduwen die de zonnepanelen werpen over deze planten geen problemen veroorzaken, want Sedum heeft slechts vier uur per dag zon nodig. Sedum wordt in matten rondom je zonnepanelen geplaatst of Sedum cassettes worden geplaatst; beide manieren zijn dus gemakkelijk te installeren. 

Sedummatten op dak

Voordelen van een groendak met zonnepanelen

Of je nu een Sedumdak met zonnepanelen kiest of een ander groen dak met zonnepanelen, de combinatie versterkt de positieve eigenschappen die groene daken en zonnepanelen los ook met zich meebrengen. Dit wordt ook wel het synergie-effect genoemd. Hieronder vind je vier voordelen van dit handige dak met een dubbel doel:

  • Zonnepanelen op een groendak leveren meer rendement op, doordat de planten ervoor zorgen dat je panelen niet te warm worden, wat juist zou leiden tot rendementsverlies.
  • Doordat planten de omgevingstemperatuur laten afnemen en de zonnepanelen zelf dus ook koeler blijven, verleng je automatisch de levensduur van je panelen. Grotere temperatuurverschillen kunnen namelijk zorgen voor scheurtjes en barsten.
  • De combinatie van bijvoorbeeld een Sedum dak met zonnepanelen verhoogt de biodiversiteit.
  • Dankzij de water bufferende functie van bijvoorbeeld Sedum wordt hemelwater goed opgeslagen, waardoor de kans op brand in zonnepanelen afneemt. Deze kans is sowieso al kleiner, omdat zonnepanelen op een groen dak met een opdak-systeem geïnstalleerd worden.
  • Ook zorgt een groen dak met zonnepanelen ervoor dat het huis in de winter tot wel 5 graden warmer blijft en in de zomer juist 5 graden koeler.

Isolatie waarde Sedumdak

De isolatiewaarde van een Sedumdak kan variëren, maar over het algemeen wordt een R-waarde van 0,3 of meer gehanteerd. Deze waarde geeft aan hoe goed het dak isoleert. Laten we eens dieper ingaan op de isolerende eigenschappen van een Sedumdak:

Zomerisolatie

  • In de zomer is het isolatie-effect van een groendak optimaal. De vegetatielaag (de beplanting) en de lagen daaronder zijn dan droog.
  • Planten absorberen slechts 60% van de zonne-energie en geleiden maar 13% van de opgenomen energie door naar de daklagen onder de vegetatie.
  • Planten zetten zonne-energie om in verdamping van water, vergelijkbaar met hoe mensen zweten. Dit proces onttrekt energie uit de directe omgeving van de planten, waardoor de omgeving afkoelt.
  • Groendaken hebben onder de bovenste vegetatielaag nog andere lagen, zoals de substraatbodem (voedingslaag) en de drainagelaag. Tussen deze lagen zit meestal een laagje lucht dat ook bijdraagt aan de isolatiewaarde van het groendak.

Winterisolatie

  • In de winter hangt de isolatiewaarde van een groendak af van de vochtigheid van de verschillende lagen waaruit het dak is opgebouwd.
Sedumplus plant dakterras

Tips bij de aanleg van een groen dak met zonnepanelen

Dat er voordelen verbonden zijn aan de installatie van zonnepanelen op een groendak, is inmiddels wel duidelijk. Echter, hoe moet de aanleg plaatsvinden om al die voordelen te bewerkstelligen? Bij een leeg dak begin je eerst met de installatie van de planten, voordat je de zonnepanelen installeert. Zonnepanelen installeren op een groen dak is mogelijk, maar het is zonde om alle planten weer weg te halen om plaats te maken voor het montagesysteem. Heb je al zonnepanelen en wil je nu vergroenen, dan is het raadzaam om te werken met lichtgewicht planten, zoals Sedum, en deze in handige matten of cassettes rondom het montagesysteem te installeren. Matten zijn hierbij iets meer wenselijk, omdat je matten nog op maat kunt snijden. Plaats bovendien de planten niet direct onder je zonnepanelen, opdat ze wel nog genoeg zonlicht krijgen om te groeien en bloeien.