Op zoek naar een alternatief voor gras? Doe hier inspiratie op!
Wanneer je denkt aan een gazon, dan denk je vast aan gras. Het is nog steeds een populaire ondergrond, maar vergt wel wat onderhoud om verkleuring te voorkomen. Heb jij nu geen zin in het vele maaien, sproeien en dergelijke activiteiten? Dan moet je kiezen voor een alternatief voor gras. In deze blog lees je meer over de verschillende alternatieven die er zijn voor de traditionele grasmat.
Waarom kijken naar alternatieven voor gras?
Waarom zou je wat anders kiezen dan de standaard graszoden in je tuin? Een alternatief kiezen voor gras in je tuin biedt meerdere voordelen, zoals:
- Tijdsbesparing, omdat geen of nauwelijks onderhoud nodig is.
- Het is beter voor het milieu, want het veroorzaakt meer biodiversiteit in je tuin.
- Er zijn alternatieven voor hete of duistere plekken, waar gras helemaal niet wil groeien.
- Voor kleinere ruimtes waar je moeilijk kan maaien, is een alternatief voor gras beter.
- Een alternatief ziet er vaak creatiever en minder saai uit.
Kunstgras lijkt op gras
Kunstgras biedt het bekende “wel de lusten maar niet de lasten”. Kunstgras is tegenwoordig zo goed gemaakt dat je het nauwelijks kunt onderscheiden van echt gras. Alle nadelen van gras zijn bovendien met kunstgras teniet gedaan. Je hoeft immers niet te maaien, zaaien of sproeien. Je kunt bovendien gaan voor een groene kunstgrasmat, maar kunstgras kan ook in meerdere kleuren gefabriceerd worden voor een unieke look van je gazon. Kunstgras is ook heel kindvriendelijk, aangezien het geen vlekken in de kleding achterlaat, het een zacht materiaal is en speeltoestellen hier prima op geplaatst kunnen worden.
Een bodembedekker als alternatief voor gras
Een bodembedekker is een goed alternatief voor een graszode. Een bodembedekker zou je kunnen omschrijven als matten bestaande uit laag groeiende plantjes. Deze plantenmatten brengen een aantal voordelen voor jouw gazon met zich mee:
- Vrolijke en kleurrijke uitstraling
- Onkruid kan bij dichtbegroeide matten niet groeien
- Grote keuze uit bodembedekkers van Sedum matten tot stekelnootjes en kruiptijm
- Er zijn veel beloopbare alternatieven voor gras bij
- Weinig tot geen onderhoud
- Prima te combineren met bloembollen en vaste planten
Beloopbaar alternatief voor gras
Wat is nu een alternatief voor gras en is tegelijkertijd beloopbaar? Dan moet je denken aan loopkamille. Dit is een groen alternatief voor gras in je tuin. Aan loopkamille groeien geen bloemen en het oogt het meest als normaal gras. Het is daarom ook een beloopbaar alternatief voor gras, want je kunt gewoon over de loopkamille heen lopen zonder het te beschadigen. Sterker nog, erover heen lopen zorgt ervoor dat de heerlijke geur van kamille vrijkomt juist.
Naast de loopkamille heb je ook nog een bekend alternatief voor gras, dat beloopbaar is. Het koperknoopje is uitermate geschikt om gewoon overheen te wandelen. Bij het koperknoopje vind je wel gele bloemetjes terug, die je makkelijk kunt maaien als ze te groot worden.
Sedum in plaats van gras?
Ook Sedum is prima geschikt om te gebruiken als beloopbare bodembedekker. Sedum krijg je in honderden soorten, waardoor je tuin een prachtig kleurenpallet vertoont, wanneer je Sedum als bodembedekker gebruikt. Bovendien heeft Sedum weinig onderhoud nodig en hoef je het vetplantje slechts weinig water te geven. Daarbij verhoog je met Sedum de biodiversiteit in de tuin.
Grind of split voor gemak
Grind of split is een zeer praktisch alternatief voor gras. Het brengt namelijk als ondergrond heel wat gemak met zich mee. Je kunt beide soorten steentjes gemakkelijk laten leggen en ze vergen slechts weinig onderhoud. Om onkruid te voorkomen kun je onder de steentjes een worteldoek plaatsen. De enige twee nadelen van een stenen ondergrond is dat je de steentjes gemakkelijk mee het huis in draagt en bij vallen kun je je best aan de harde steentjes schaven.
Een moestuintje in je gazon
Wanneer je helemaal niet afknapte op het onderhoud van gras, maar gewoon eens wat nieuws met je gazon wilde doen, dan kun je ook kiezen voor een moestuin in je gazon. Als je groene vingers hebt, is dit het ideale alternatief voor gras. Een moestuin aanleggen vergt wel wat denkwerk vooraf. De moestuin moet namelijk op de juiste manier aangelegd worden. Houd bijvoorbeeld rekening met loopruimte en met een afzetting van touw of hout.