Het onderhoud van een Sedumdak
Stel je een dak voor bedekt met weelderig, levendig groene planten – een Sedumdak, een groendaksysteem dat niet alleen schoonheid toevoegt aan je omgeving, maar ook bijdraagt aan een duurzame levensstijl. Lees in dit artikel meer over de voordelen van een Sedumdak. Hoe moet je echter onderhoud aan een Sedumdak verrichten? En hoe vaak? Op deze vragen zal dit artikel antwoord geven.
Hoe vaak Sedum dak onderhouden?
Sedum is van zichzelf een vrij onderhoudsarme plant. Op daken kan de plant tot wel dertig jaar meegaan. Geïnteresseerd? Koop dan nu onze handige Sedummatten of schaf onze Sedum cassettes aan en creëer je eigen kleurrijke Sedumdak. Om het optimale uit je Sedumdak te halen, heb je bovendien maar een á twee keer per jaar onderhoud nodig. Het onderhoud kost niet veel tijd en nog minder geld.
Eerste jaar na aanleg
Het eerste jaar na aanleg van je Sedumdak zul je iets meer aandacht moeten besteden aan het onderhoud van je Sedumdak. Hiermee wordt bedoeld dat je direct na aanleggen van Sedummatten je zelf zorgt voor genoeg water voor de planten de eerste dagen. Na een periode van 6 maanden ga je de Sedumplanten bemesten met onze speciale biologische Sedum voedingskorrels. Zo voorkom je dat de Sedumplantjes uitdrogen. Deze periode van nazorg is cruciaal, want dit bevordert de groei en overlevingskansen van je Sedumplanten. Bevat je dak naast Sedumplanten ook andere planten? Zorg dan ook dit eerste jaar na aanleg ervoor dat de kruiden en bloemen 1x per jaar worden gemaaid en verwijder direct de plantenresten. Doe dit in het voorjaar zodat de insecten in de winter kunnen overleven.
Hoe ziet bij een Sedumdak het onderhoud eruit?
Ieder jaar kun je bij het onderhoud je gewoon richten op zaken als onkruid en bladeren verwijderen. Bovendien moet je de hemelwaterafvoeren 2 x per jaar controleren en zorgen dat ze open blijven. Dus vrij van bladeren, takken, etc. Bemest 2x per jaar tijdens de onderhoudsbeurt de planten, zodat er een gelijkmatige begroeiing behouden wordt en planten in lange en droge periodes kunnen overleven. Heb je tijdens de zomer een lange periode van droogte, dan is in de avonduren je Sedumplanten bewateren ook wel een slim idee. Volg dit onderhoudsplan en je kunt rekenen op een gezond groen Sedumdak:
- Verwijder planten die niet gewenst zijn
- Controleer de hemelwaterafvoer 2x perjaar
- Bemest de Sedumplanten 2 x per jaar
- Controleer je Sedumdak op lekkages
- Maaien bij gecombineerd groendak bij voorkeur in het voorjaar
Externe factoren die Sedum dak onderhoud bepalen
Externe factoren zijn ook bepalend voor de mate en de hoeveelheid van het onderhoud aan je Sedumdak. Woon je bijvoorbeeld in een omgeving met veel bomen, dan kan er veel onkruid groeien op je Sedumdak en heb je veel last van bladerresten op je dak. Controleer je dak in dit geval vaker dan twee keer per jaar.
Kosten onderhoud Sedum dak
Het mooie aan een Sedum dak is dat het onderhoud je niet veel kost. Bladeren verwijderen, onkruid verwijderen en de hemelwaterafvoeren controleren kun je allemaal zelf. Het enige wat geld kan kosten, is wanneer je nieuwe biologische mest moet kopen om de Sedumplanten te bemesten. De gemiddelde kosten van nieuwe biologische mest ligt op circa € 24,95 voor een emmertje van 2kg waarmee je in totaal 5m² kunt bemesten.
Onderhoud Sedumdak: herstel dak
Je kunt er tijdens je onderhoudsronde achter komen dat er kale plekken tussen je Sedumplanten zijn ontstaan. Ook dit herstel kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Voor een volle uitstraling: plaats kortgeknipte stekjes in kleine lege plekken, dit kan als de planten vochtig zijn in het voorjaar en in de herfst. Indien je grote kale plekken wilt herstellen bestel dan Sedumpluggen, kruidenpluggen of Sedummatten, Het resultaat? Een prachtig samengroeiend dak!