Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.6 volgens 11 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Sedum snoeien

Snoeischaar

Sedum planten worden steeds vaker gehouden vanwege zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en schoonheid. Sedum snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze vetplant. Het snoeien van Sedum is echter niet altijd nodig, en als het niet op de juiste manier wordt gedaan, kan het schade aan de plant veroorzaken. Sedum snoeien, wanneer is dat echter nodig? En in welke periode kunt u het beste de vetplanten snoeien?

Wat is Sedum?

Sedum is een plantengeslacht dat deel uitmaakt van de familie vetplanten. Deze vetplanten komen van nature voor in gematigde klimaten over de hele wereld, en er zijn honderden verschillende soorten Sedum. Sedum is een meerjarige plant die zich kenmerkt door zijn dikke, vlezige bladeren en zijn bloemen die vaak roze, rood, geel of wit zijn. Sedum is zeer winterhard en kan goed tegen droogte, wat het een populaire plant maakt voor gebruik in tuinen en op groene daken. Andere voordelige eigenschappen zijn: de vetplant isoleert goed, zorgt voor biodiversiteit en houdt water goed vast. Sedum is vanwege deze eigenschappen prima geschikt om als begroeiing in groene daken te gebruiken. Lees hier hoe u Sedum zelf kunt aanleggen op het dak.

Sedum

Sedum snoeien: wanneer nodig?

Het snoeien van Sedum is niet altijd nodig. Sedum heeft uit zichzelf de neiging om laag bij de grond te blijven en heeft een compacte, dichte groeiwijze. Als u echter merkt dat uw Sedumplant te groot wordt, of als delen van de plant bruin zijn geworden, zoals uitgebloeide bloemen, kan het nodig zijn om de Sedum te snoeien. Zeker grotere soorten Sedum hebben wel eens de neiging om uit elkaar te vallen, wanneer de bloemen erg zwaar worden. Het snoeien van Sedum kunt u ook doen om de plant te helpen groeien en bloeien, en om te voorkomen dat de vetplant zich overmatig verspreidt en andere planten in de tuin of op uw dak overwoekert.

Sedum snoeien in winter?

Sedum snoeien in de winter is een mogelijkheid. In het najaar, rond oktober en november, sterven veel soorten Sedumplanten af. Als een resultaat worden de stelen en bloemen bruin, wat er niet mooi uitziet. Hierdoor willen veel mensen in november de Sedum snoeien. Houdt er wel rekening mee dat door het vroegtijdig snoeien water in de afgeknipte delen van de plant kan komen, wat bij vorst kan leiden tot schade.

Sedum snoeien in zomer?

De beste tijd om Sedum te snoeien is in het voorjaar of de vroege zomer, voordat de plant begint te bloeien. Op dit moment is de plant in actieve groei en zal hij zich snel herstellen van de snoei. Door de Sedum dan te snoeien, begint de bloei van de vetplant iets later. Hierdoor zullen de bloemschermen minder groot en minder zwaar uitvallen.

20200906 105556

Hoe kun je het beste Sedum snoeien?

Bij Sedum snoeien moet u nagaan of u een grotere of kleinere Sedum soort heeft. Dit bepaalt de snoeiwijze. Bij de grotere, zwaardere soorten volstaat het de topjes eruit te knippen. Een andere manier is om de hele plant te liften met een spitvork. Zo realiseert u een kleine beschadiging aan de wortels van de vetplant, waardoor ook de bloei van de Sedumplant uitgesteld wordt. De kleinere soort Sedum moet geregeld wat ingekort worden, voordat ze over bijvoorbeeld uw tuinpaden gaan groeien. Dit intomen van de vetplant doet u door de randen bij te knippen. Uitgebloeide bloemschermen kunt u ook meteen wegknippen tijdens het snoeien van de Sedumplanten. Sedum snoeien kunt u gewoon doen middels een snoeischaar. Heeft u grote oppervlaktes snoei dan met een heggenschaar de topjes van de Sedumplanten af. Meer weten over het beplanten van een tuin? Lees dan ook deze blog!

Verdere verzorging van Sedum

Sedum is een zeer gemakkelijke plant om te onderhouden. Het is bestand tegen droogte en kan in de meeste bodemsoorten groeien. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van Sedum:

 • Sedum heeft niet veel water nodig en is bestand tegen droogte. Water geven is alleen nodig tijdens langdurige droge periodes. Geef de planten dan water in de vroege ochtend of late avond om te voorkomen dat het water verdampt voordat het in de grond kan trekken.
 • Sedum houdt van zonlicht en groeit het beste in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de planten ten minste 6 uur per dag zonlicht krijgen.
 • Sedum groeit goed in de meeste bodemsoorten, maar de voorkeur gaat uit naar goed gedraineerde grond.
 • Sedum heeft geen meststof nodig om te groeien, maar het kan wel worden gebruikt om de groei en bloei van de planten te stimuleren. Gebruik een lichte bemesting in het voorjaar en in de zomer.

Sedum stekken

Sedum kan in het voorjaar gestekt worden. Sedum is een plant die gemakkelijk te vermeerderen is door stekken, wat betekent dat u nieuwe planten kunt laten groeien uit de delen van de oude plant. Dit doet u als volgt:

 • Selecteer een gezonde en volgroeide Sedum-plant. Kies een stengel die sterk en gezond is, zonder tekenen van ziekte of beschadiging.
 • Snijd schuin een stengel af van ongeveer 10 centimeter lang vlak onder een knop met een scherp en schoon mes. Zorg ervoor dat u een stukje afsnijdt dat gezonde bladeren heeft.
 • Laat de stek een dag of twee drogen, voordat u hem plant. Dit helpt om te voorkomen dat de stek gaat rotten in de grond.
 • Vul een pot met potgrond en maak een gaatje in het midden van de pot. Steek de stengel in de grond en zorg ervoor dat de bladeren niet tegen de grond aanliggen.
 • Geef de stek water tot de grond vochtig is en plaats de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 • Plaats een transparante plastic zak over de pot, zodat het water niet kan verdampen.
 • Na ongeveer 2-3 weken zou de stek moeten beginnen te groeien. Wanneer de plant voldoende is gegroeid, kunt u hem verpotten in een grotere pot of buiten in de tuin planten.

Bij Sedum Plus kunt u ook Sedumstekken in een aantrekkelijke mix kopen. Deze bloeien om beurten in de zomermaanden een andere kleur. Hierdoor creëer je meer biodiversiteit in uw leefomgeving en het is nog eens goed voor bijen en vlinders. Bespaar u het werk en koop uw Sedumstekken via deze link.

Sedum pluggen

Sedumplus voor uw Sedum en benodigdheden

Bij Sedumplus hebben we als doelstelling onze leefomgeving te vergroenen. Om dit te bereiken worden Sedumplanten gekweekt zonder pesticiden. Door te werken een biologische meststof met druivenextracten en andere bio simulanten zorgen wij voor gezonde planten die goed kunnen groeien in droge en natte periodes.  Bij ons kunt u Sedum in tegelvorm kopen, maar ook in matten of cassettes. Bovendien kunt u allerhande accessoires kopen bij ons. Door op de link te klikken, vindt u ons actuele assortiment.