Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.6 volgens 10 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Je tuin beplanten doe je met dit beplantingsplan

Tuin beplanten

Een prachtig aangelegde tuin is een waardevolle aanvulling op je huis. Het biedt niet alleen een plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht, maar kan ook de esthetiek van je leefruimte verbeteren. Hoe pak je de beplanting echter aan? Deze blog zal daarom dieper ingaan op hoe je jouw tuin kunt beplanten met dit handige beplantingsplan.  

Eerste stap bij tuin beplanten is altijd meten

Het is bij een tuin aanplanten altijd een goed idee om te beginnen met meten, zodat je de beschikbare ruimte kunt intekenen. Als je al een tuin hebt, kun je ook besluiten een aantal oude planten te houden. Deze beplanting kan vrij waardevol zijn. Wil je een dakterras gaan beplanten? Lees dan hier hoe je dat doet!

Grondsoort versus goede planten voor je tuin

Nu je weet wat voor een oppervlakte je tot je beschikking hebt, moet je ook nog weten welke bodemsoort er in je tuin is. Niet elke buitenplant gedijt goed in iedere bodemsoort. Of je een zand- leem- of kleibodem hebt, is dus bepalend voor de planten die je kunt pakken.

Standplaats bij het beplanten van je tuin

Een derde factor om op te letten is de ligging van je tuin en waar jij je planten wilt gaan neerzetten. Het is van belang namelijk om te weten of je deze plant op zonnige plekken in je tuin of plekken in de schaduw of halfschaduw. Op de planten die je wilt kopen, staat vaak op het etiket op welke plekken de plant goed kan gedijen.

Tuin beplanting

De border aanplanten: wanneer?

De beste tijd om een border aan te planten, is in de maanden september of oktober. Vergeet niet dat de border van je tuin leeft en je altijd planten kunt toevoegen en weghalen. Alle groepen planten kunnen er over het algemeen geplant worden van bloembollen tot struiken en kruiden. Het mooiste is om je border te voorzien van drie tot vijf planten van eenzelfde soort. Begin met hoge planten en je eindigt met lage planten. In kleine tuinen is het een aanrader om planten te pakken, die een lange bloeitijd hebben, zoals de geranium of Sedum. Kijk hier eens voor onze handige Sedumpluggen. Sedum is vrij onderhoudsarm, maar soms is snoeien wel nodig. Lees hier wanneer je dit moet doen. Let ook op dingen als bloemkleur, bladvorm en bladkleur.

Vormen en kleuren van de beplanting in je tuin

Vormen en kleuren spelen een cruciale rol in de algehele uitstraling van je tuin. Door bewust te kiezen voor beplanting met diverse vormen en kleuren, kun je een visueel aantrekkelijke en harmonieuze omgeving creëren. Door het selecteren van planten met verschillende bloeiperioden en bladkleuren kun je het hele jaar door kleur in je tuin behouden. Dit zorgt voor een levendige en aantrekkelijke buitenruimte, ongeacht het seizoen.

Groen in je tuin

Wat ook in een plantrijke tuin goed uitziet, is een heg of haag. Je hebt bladverliezende en blad houdende hagen. Heb je hier geen ruimte voor, kun je ook kiezen voor een scherm waarlangs klimplanten omhoog kunnen klimmen prachtig. Denk bijvoorbeeld aan klimop of kamperfoelie.

Tuin aanplanten

Welke tuin beplanting blijft hele jaar mooi?

Het is gebruikelijk om hogere plantsoorten achteraan te plaatsen in de border, omdat ze anders de kleine planten overschaduwen. Wil je bloemen, die ook meteen bijen naar je tuin trekken? Koop dan hier een mengsel van eenjarige bloemen, die bijen aantrekken. Welke planten hebben nu echter een lange bloeitijd? Hier volgen enkele populaire plantencombinaties:

  • Jasmijn samen met bosrank.
  • Lavendel met trosroos
  • Kattenkruid met korenbloem
  • Zonnehoed, Sedum, vetplanten, lavendel en ooievaarsbek.
  • Nepeta, Knautia en Sedum

Tuin beplanten tips

Wanneer je in een border vaste planten gebruikt, dan is het aan te raden om niet te veel verschillende soorten te pakken. Dit maakt een border nogal chaotisch. Wil je kleuren in je border? Kies dan de juiste combinaties en plaats niet meer dan vijf verschillende kleuren. Grote planten passen bovendien niet in de smalle border. Zorg in ieder geval altijd voor balans.