Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2025. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.4 volgens 23 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Hoe moet je Sedum zaaien?

Sedum zaaien

Sedum, ook wel bekend als vetkruid, is een veelzijdige en onderhoudsvriendelijke plant die steeds populairder wordt in tuinen en op groendaken. Sedum zaaien is een eenvoudige manier om deze prachtige plant in je tuin of op je dak te introduceren. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, met een paar basisstappen kun je succesvol Sedum zelf zaaien. In deze blog leren we je hoe je dit doet.

Wanneer moet je Sedum zaaien?

Sedum zaaien, wanneer moet dat nu plaatsvinden? Je kunt het beste Sedum vanaf maart zaaien. Sedum gaat het best samen met vochtig en warm weer, dus je hebt de tijd tot en met augustus om Sedum te zaaien. Zaai je het vetplantje tussen maart en augustus heb je de beste kans dat de plant uitgroeit tot een bloeiend en kleurrijk plantje.

Hoe moet je een Sedum dak zaaien?

Veel mensen kiezen Sedum als dakbedekking voor hun groen dak vanwege de vele voordelen die het vetkruid biedt op je dak. Onze doe-het-zelf-pakketten stellen je in staat zelf Sedum te zaaien. Deze Sedum stekken kun je makkelijk als dakbedekking gebruiken voor je Sedum dak. Met deze handige doe-het-zelf-pakketten kun je gemakkelijk zaaien en zelf bij zaaien. Ze zijn perfect om een verarmd groendak te verbeteren of een nieuw dak in te zaaien. Ieder pakket bevat tussen de tien en twaalf soorten Sedum, variërend in grootte van 0.5 centimeter tot 2 centimeter. Let wel op dat het toepassen van deze pakketten een arbeidsintensieve en tijdsintensieve klus is.

Hoe sedum zaaien

Sedumdak poten

Wanneer je ervoor kiest om zelf scheutjes te zaaien, moet je ermee rekening houden dat de stekjes tijd nodig hebben om te groeien en dat niet alle stekjes wortel zullen schieten. Als je liever hebt dat je dak snel vol is, dan kun je Sedum ook poten. Deze vetplantjes zijn reeds in een pot opgekweekt, waardoor ze al worteltjes hebben. Met hun wortels zijn de pootjes goed bestand tegen extreem weer en droogte, waardoor ze sneller kunnen ontkiemen.

Houd hiermee rekening

Wil je zelf Sedum zaaien? Dat is zeker mogelijk, wanneer je rekening houdt met de opbouw. De eerste laag van je Sedumdak bevat bescherming voor jouw dakleer. Deze laag zorgt voor bescherming tegen krimpen en uiteenzetten. De volgende laag zorgt voor de afvoer van een overschot aan hemelwater. Daarna volgt een wortelwerend vlies. Deze laag heeft als taak verstoppingen te voorkomen van de drainage en wortelvoering in je afvoersysteem. Na het wortelwerend vlies volgt de laag waar de voeding van jouw Sedumplantjes zich bevindt. Op deze laag moet jij ook de Sedum zaaien. De laatste laag van je Sedumdak zijn de plantjes zelf.

Geen groene vingers? Gebruik cassettes of matten

Wil jij een prachtig Sedumdak zonder dat je er veel arbeid of tijd in hoeft te steken? Kies dan voor een kant-en-klare oplossing, zoals Sedum cassettes of Sedum matten. De cassettes zijn in een soort potje in een vierkant geplaatst en bevatten veelal een ingebouwd drainagesysteem. De potjes zitten in het vierkantje vast in cassettes, waardoor ze ook prima op een hellend dak geïnstalleerd kunnen worden. Sedummatten bevatten een aantal soorten Sedum op een handige mat. Deze matten kun je precies op maat maken, waardoor ze makkelijk te gebruiken zijn op een dak. Het is iets minder arbeidsintensief dan sedum zaaien en hierdoor erg populair.