Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.6 volgens 11 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

NK Tegelwippen 2024

Het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen: een bijzonder kampioenschap waarbij atletische prestaties niet centraal staan, maar een maatschappelijk doel. Het doel van het NK Tegelwippen is om zoveel mogelijk tegels te verwijderen uit tuinen en straten, om zo ruimte te maken voor meer planten en om de biodiversiteit te bevorderen. In deze blog daarom zal het NK Tegelwippen in de spotlight geplaatst worden, waarbij er wordt stilgestaan bij wat het evenement inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor onze samenleving.

Wat is Tegelwippen?

Tegelwippen is het vervangen van normale tegels voor meer groen. Het gaat hier niet alleen om tegels die als bodembedekking gebruikt worden, maar ook tegels in gevels. Het NK Tegelwippen is een initiatief van activatie bureau Frank Lee in samenwerking met het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het kampioenschap is onderdeel van de campagne Een groener Nederland begint in uw eigen tuin. Het idee achter het NK is dat veel tuinen en straten in Nederland te vol liggen met tegels met alle negatieve gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit van dien. 

Waarom Tegelwippen?

Waarom is het vervangen van tegels door meer planten zo belangrijk? De afgelopen decennia is het aantal verharde oppervlakten in Nederland sterk gestegen, wat een negatieve invloed heeft op de leefbaarheid en biodiversiteit in onze steden. Verharde oppervlakten, zoals tegels, dragen bij aan het hitte-eiland effect, doordat ze warmte vasthouden. Bovendien verminderen tegels de opname van regenwater tijdens perioden van hevige neerslag, wat kan leiden tot wateroverlast en een hoger risico op overstromingen. Het vervangen van tegels door planten kan helpen deze problemen aan te pakken. Planten zorgen namelijk voor verkoeling in de stad en absorberen regenwater, wat het risico op wateroverlast vermindert. Daarnaast bieden planten meer mogelijkheden voor biodiversiteit in steden.

Hoe werkt het NK Tegelwippen?

Inwoners van verschillende steden en gemeenten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk tegels te verwijderen uit hun tuin of straat. Dit kunnen ze doen door zich aan te melden op de website van het NK Tegelwippen en hun verwijderde tegels door te geven. Het gaat hierbij om tegels met een maat van 30 x 30 centimeter: alle grotere en kleinere tegels worden naar dit formaat berekend. Op deze manier wordt er een ranglijst bijgehouden van de gemeenten die de meeste tegels hebben verwijderd, de zogenaamde Tegelstand. Het doel is om zoveel mogelijk gemeentes en mensen te motiveren hun steentje bij te dragen aan een groenere leefomgeving. Om die reden is het bij sommige gemeentes daarom ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor het tegelwippen. Zo helpt u de biodiversiteit en uw eigen portemonnee. Kijk op https://groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl/groenesubsidiewijzer/ of u in aanmerking komt voor deze subsidie. 

Samenwerking gemeentes en bewoners

Het NK Tegelwippen zorgt ervoor dat gemeentes samen werken met de inwoners om de gemeente intensief te vergroenen. Bovendien wordt er een bewustwording gecreëerd van de positieve effecten die deze vergroening op een gebied heeft. Op een speelse manier wordt er aan een beter milieu en klimaat meegewerkt. Er zijn ook verschillende derby’s en poules tussen verschillende gemeenten onderling. 

Wanneer is het NK Tegelwippen 2024?

Voor het nieuwe jaar is het NK Tegelwippen nog niet bekend. Deze zal in januari bekend worden gemaakt. Iedere gemeente kan meedoen na aanmelding op de site. Wanneer de gemeente is aangemeld, kan iedere inwoner zijn of haar bijdrage leveren aan het milieu in gezamenlijke projecten of in de eigen tuin of op de eigen gevel. Tegels die particulier gewipt worden, moeten dus wel van uzelf zijn. U mag bijvoorbeeld niet zomaar op het gemeenschappelijk pleintje bij een flat tegelwippen. De verwijderde tegels kunt u hergebruiken of gratis wegbrengen. Meld de tegels aan via de website van het NK Tegelwippen. Hierna kunt u de tegels op de afgesproken data gratis inleveren. Let wel op dat het maximaal honderd tegels mogen zijn. De gemeente kan bij het tegelwippen van openbare pleinen en ruimtes voor puincontainers zorgen.

De winnaars

Niet alleen leidt het NK Tegelwippen tot mooiere, groenere gemeentes, maar ook zijn er prijzen te winnen. Zo is er een Gouden Schep te winnen voor de gemeente die de meeste tegels per duizend inwoners wipt. Daarnaast is er nog de Gouden Tegel te winnen voor de gemeente die de meest gewipte tegels heeft. Als laatste is er voor de inwoners een Publiekswipper te winnen voor de mooiste geveltuin of tuin. Bovendien maken inwoners kan op mooie prijspakketten. 

Sedum Plus helpt graag mee

Wij van Sedum Plus streven ernaar om meer groen in onze leefomgeving te krijgen vanwege de positieve effecten, die dit heeft op het klimaat en onze maatschappij. Daarom leveren wij graag onze bijdrage aan het NK Tegelwippen. Hiervoor telen wij op duurzame wijze Sedum, een type vetplant met allerlei praktische voordelen. Sedum verkopen wij in handige cassettes, matten, maar ook in tegelvorm. Klik op de links om uw Sedum plantjes in huis te halen en te starten met het NK Tegelwippen 2024. De Sedum tegels zijn namelijk precies de goede maat (30x30cm) voor het NK. Hierdoor is het een kwestie van de grijze tegel eruit en uw prachtige Sedum tegel te plaatsen. Lees hier nog meer over alle voordelen van Sedumplanten als bodembedekker