Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024. Samen voor een groene leefomgeving!

Klanten geven ons een 9.5 volgens 19 reviews

Binnen 3-4 werkdagen geleverd

Manieren om je huis te koelen zonder airco 

Sedum op dak

In een wereld waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, kijken veel mensen naar manieren om hun huis te koelen zonder het gebruik van een airconditioningssysteem, zoals de aanleg van een Sedumdak. Sedum bestel je makkelijk hier. Je huis koelen zonder airco gaat niet alleen over het verminderen van de ecologische voetafdruk, maar het kan ook helpen om energiekosten te verlagen. In deze blog zullen we daarom kijken naar manieren om je huis te koelen zonder airco.  

Voordelen huis koel houden 

Het koel houden van je huis biedt verschillende voordelen. Een koel huis zorgt bijvoorbeeld voor een aangenamere leefomgeving, vooral tijdens warme zomermaanden. Dit draagt bij aan een beter comfort voor bewoners en bezoekers. Een koele slaapkamer bevordert ook een goede nachtrust. Lagere temperaturen worden vaak geassocieerd met een betere slaapkwaliteit, waardoor je uitgeruster wakker wordt. Overmatige hitte kan als laatste leiden tot gezondheidsproblemen, zoals uitputting en hitteberoerte. Het handhaven van een koelere omgeving bevordert de gezondheid en het welzijn van bewoners. 

Waarom je huis koelen zonder een airco? 

Er zijn verschillende redenen om je huis te koelen zonder het gebruik van een airconditioning. Airconditioners verbruiken veel elektriciteit, wat kan leiden tot een verhoogde vraag naar energie en een grotere ecologische voetafdruk. Het verminderen van het gebruik van dergelijke systemen draagt juist bij aan milieuvriendelijkheid. Alternatieve methoden om je huis koel te houden, zoals natuurlijke ventilatie, zonwering, en isolatie, kunnen de energiekosten aanzienlijk verminderen in vergelijking met het gebruik van een airco. Sommige mensen ervaren gezondheidsproblemen, zoals droge ogen, keelirritatie of hoofdpijn als gevolg van airconditioning. Natuurlijke ventilatie en andere koelmethoden kunnen een gezonder klimaat in huis bevorderen. 

Huis koel houden

Hoe houd je je huis koel? 

Er zijn verschillende effectieve manieren om je huis te koelen zonder airco. Hier volgen een aantal handige tips voor de komende zomers: 

  • Creëer een groendak. 
  • Plaats water op je dak door middel van Sedum zaaien 
  • Houd deuren en ramen dicht overdag. 
  • Koel pas ’s nachts af tijdens de koelste uren. Doe dit door te luchten en ventileren. 
  • Zorg voor buitenzonwering. 
  • Kies voor zonwerend glas. 
  • Plaats bomen of hoge struiken voor je ramen aan de zuidkant van het huis. 
  • Koop een goede ventilator met een timer.  
  • Bereid een maaltijd zonder kookfornuis.  
  • Zet elektrische apparaten even uit. 
  • Installeer isolatie. 

Huis afkoelen met planten 

Vegetatie is een natuurlijke zonnebeschermer. Daarom is het vaak op het platteland ook koeler dan in steden. Gebouwen en wegen laten namelijk geen warmte door en houden die juist vast. Planten en bomen aan gevels of op daken zorgen voor schaduw en een natuurlijke isolatie voor je woning. Kies voor bladverliezende bomen en planten, want zij laten tevens zon door in de winter. Maar ook planten in huis zorgen voor verkoeling. Planten zorgen in huis voor een toename van de vochtigheid, waardoor de temperatuur met een paar graden kan afnemen. Plaats deze planten op de warmste plekken van je huis of voor een raam. Wil je ook planten op je dakterras? Lees hier tips bij de beplanting van je dakterras.  

Huis met groen dak

Groen dak aanleggen 

Groendaken bieden verschillende voordelen, zoals warmte-isolatie. Groene daken fungeren namelijk als natuurlijke isolatie, waardoor de temperatuur van je huis in zowel zomer als winter beter wordt gereguleerd. Dit kan leiden tot energiebesparing door verminderd gebruik van verwarming en koeling. Sedum is een veelgebruikte plant, die je op groene daken tegenkomt. Lees hier meer over de voordelen van een Sedumdak. Door de thermische isolatie kunnen groene daken helpen de behoefte aan kunstmatige verwarming en koeling te verminderen, wat resulteert in een lagere energierekening en verminderde CO2-uitstoot.